Sony FE 16-35mm f/2.8 GM


De aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing bieden. Zeker als je niet echt weet waar te beginnen en om te starten een aantal lenzen of camera's wil testen. Ik huur daarom regelmatig materiaal bij Budgetcam. De camera die ik zelf heb aangekocht is een Sony A7 IV en daarbij gebruik ik een standaard 50mm lens. Dankzij Budgetcam kon ik dus ook met een gerust hart en degelijk materiaal op reis vertrekken.


Afwisselen doe ik met de 24-70 FE 2.8 II. De 16-35mm had ik nog niet getest. Maar voor een tripje naar Madeira koos ik ervoor om deze lens eens te testen met een 70-200 FE 2.8. SPOILER: Na deze reis kan ik jullie deze lens alleen maar aanraden. Wauw!


Verder heb ik gedurende deze reis nog gebruik maken van het volgende materiaal.


  • A7 IV SONY
  • 16-35 FE SONY
  • 70-200 FE SONY
  • 50mm 1.4 Samyang
  • DJI Mavic mini .3 Drone


WAAROM NAM IK DEZE lenzen mee?


In de eerste plaats koos ik voor de 16-35 lens om de uitgestrekte landschappen vast te leggen. Daarnaast is een compact en gemakkelijk mee te nemen objectief altijd een voordeel en ook een noodzaak als fotograaf. Omdat je materiaal al snel veel kan wegen bij lange opdrachten. Verder was ik tot nu toe meer dan tevreden over de 24-70 FE II lens. De kwaliteit van deze lens is fantastisch, waardoor de verwachtingen voor de 16-35 hoog lagen. Met de 24-70 kon ik echter niet de groothoekfoto's maken die ik in gedachte had.


Ik hoop deze review dan ook met zoveel levendigheid te vertellen als de levendige straten van Funchal en zo avontuurlijk als een wandeling langs de levada's van Madeira! (Levada's zijn irrigatiekanalen of aquaducten die zijn aangelegd om water uit het bergachtige binnenland naar de landbouwgebieden en dorpen op het eiland te transporteren.)


Daarnaast hoop ik dat de beelden die ik gemaakt heb kunnen spreken hebt en ben ik vooral benieuwd naar jullie mening. Onderaan deze pagina kan je een aantal beelden bekijken die ik gemaakt heb.


De Sony FE 16-35mm f/2.8 GM lens staat net als de 24-70 FE bekend om uitstekende beeldkwaliteit en scherpte. Dankzij de vernieuwde autofocus biedt deze lens snelle en nauwkeurige scherpstelling, zelfs bij weinig licht of bij bewegende onderwerpen. Met een breed bereik van 16-35mm kan je met de lens diverse creatieve mogelijkheden vastleggen, van prachtige landschappen tot dynamische stadsgezichten.

De lens is gebouwd met materialen dat wat aankan. Ze is stof- en vochtbestendig, waardoor ze geschikt is voor diverse omstandigheden. Bovendien kan je ze ook op een gimbal zoals de DJI Mavic 3 te gebruiken en is de 16-35 FE lens een ideale lens om standaard op cinema-camera's zoals de FX3 of FX30 te gebruiken, zoals te zien is in Sony's indrukwekkende video bij de promotievideo van Sony onder deze review.Breed en groots:

Met een bereik van 16-35mm is deze lens heel veelzijdig. Van de uitgestrekte vergezichten van de kustlijn tot de charmante steegjes van de oude stad, geen enkel onderwerp is te groot of te klein voor deze lens. Het is alsof je een panoramische selfie maakt met de hele familie van de wandelaars die je op de paden van Madeira tegenkomt!


Licht en Lichtgevend:

Of je nu de zonsopgang op de Pico do Arieiro wilt vastleggen of de laatste stralen van de ondergaande zon in de Atlantische Oceaan wilt zien verdwijnen, deze lens laat je niet in de steek. Met een constant diafragma van f/2.8 krijg je heldere, levendige foto's, zelfs bij het vallen van de nacht.


Weerbestendig:

Maak je geen zorgen over een beetje regen of wat zilte zeelucht - deze lens is gebouwd als een tank en houdt stand tegen de meest grillige weersomstandigheden. Dus als je jezelf betrapt op een onverwachte dans in een lokale bar of als je per ongeluk een golf over je heen krijgt terwijl je een klif beklimt, weet dan dat je fotoapparatuur net zo stoer is als jij.


Besluit:

De Sony FE 16-35mm f/2.8 GM lens is niet zomaar een stukje glas - het is een veelzijdige lens. Je beste vriend, je reisgezel en je ticket naar eindeloze avonturen op je reis. Neem deze lens dus zeker mee in je cameratas als je binnenkort op vakantie gaat. Je zult elke seconde ervan vastleggen met stijl en prachtige beelden als resultaat.


bekijk hier de promovideo van de Sony 16-35 FE II

Hieronder een reeks beelden die ik tijdens deze reis gemaakt heb.


SONY FE 70-200MM F/2.8 GM OSS II 


Als 2de lens koos ik de Sony 70-200mm f/2.8 GM II. Deze lens is een absolute topper als je op zoek bent naar uitzonderlijke beeldkwaliteit en prestaties. Ik had de 70-200 al enkele keren gebruikt tijdens bruidsreportages maar op deze reis mocht ze zeker niet ontbreken voor een reeks afstandsfoto's.


Met een bereik dat ideaal is voor het vastleggen van verafgelegen onderwerpen en een constant diafragma van f/2.8 voor indrukwekkende achtergrondonscherpte, biedt deze lens grote aan mogelijkheden tijdens je reizen. De beeldkwaliteit van de Sony 70-200mm f/2.8 GM II-lens is daarnaast uitstekend, stabiel, snel en met haarscherpe details en een prachtig bokeh-effect dat je onderwerpen doet opvallen. De lens is daarnaast ook nog eens licht en ze reageert super snel bij het richten naar je onderwerp.


Achteraf bekeken had de 100-400mm FE ook nog een prima keuze geweest als je behoefte hebt aan een groter bereik en meer flexibiliteit in het fotograferen van onderwerpen op verschillende afstanden. Of je kan ook kiezen voor een 2.0 extender om op je camera te plaatsen. Waarbij je het zoombereik kan verdubbelen. Maar aangezien ik het vooral belangrijk vond om een lichtere lens met een constant diafragma mee te nemen gaf ik daarom de voorkeur aan een meer draagbaar formaat als de 70-200mm.


Het autofocussysteem van deze lens is snel en nauwkeurig, het is heel makkelijk is om de lens te richten naar je onderwerp en snel foto's te maken. Mede door het lichte gewicht en de focusring op de lens. Je kan dus snel reageren op veranderende situaties en bewegende onderwerpen. Dit maakt de lens ideaal voor het fotograferen van dieren of andere dynamische scènes tijdens reizen.


De Sony 70-200mm f/2.8 GM II-lens is zeer stevig en van degelijk materiaal en heeft een weerbestendig ontwerp, waardoor je zelfs in uitdagende weersomstandigheden kunt blijven fotograferen zonder je zorgen te maken over de duurzaamheid van de lens.


kortom deze lens is een onmisbare compagnon voor fotografen die streven naar professionele resultaten en de flexibiliteit willen om een breed scala aan onderwerpen vast te leggen met verbluffende helderheid en detail.


bekijk hier de promovideo van de Sony 70-200 FE II